De Digitale rotterdammer

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet!

Wat gebeurt er als we naar de menselijke kant van digitale transformatie kijken in Rotterdam? Een belangrijke vraag vanuit de Gemeente Rotterdam waar EVA ROOKMAKER met de Nederlandse podcastserie DE DIGITALE ROTTERDAMMER antwoord op geeft door verschillende Rotterdammers te belichten in hun eigen digitale gedrag. 

Hoe ziet dat gedrag eruit? Weten we hoe we met alle nieuwe transformaties om moeten gaan? Welke fouten worden er gemaakt? Wat ontwikkelen we zelf? En welke positieve nieuwe ontwikkelingen zijn de gevolgen van het digitale gedrag van Rotterdammers? Dit en meer bespreken hosts Eva Rookmaker en Daniela Silvestri in De Digitale Rotterdammer.

Deze podcast is een belangrijke stap voor de Gemeente. Tijdens de coronaperiode werd het nog duidelijker dat de digitalisatie van de samenleving steeds sneller gaat. Steeds meer zaken gaan online, zo ook de communicatie met de Gemeente. De Gemeente hield zich al bezig met online veiligheid, moderne technologie en digitale economie. Maar voormalig wethouder Barbara Kathmann vroeg zich af wie zich binnen de Gemeente bezig hield met de mensen uit de stad, die al deze veranderingen op digitaal gebied meemaken. Dat was het startsein voor de Gemeente om zich nog beter in te gaan zetten om Rotterdammers te helpen op het gebied van hun digitale ontwikkeling. Het doel van deze podcast is dan ook met elkaar in gesprek gaan, een manier om Rotterdammers beter te ondersteunen in hun digitale proces en gezamenlijk verbeteringen bieden waar nodig is.

Voor Rotterdammers zelf is het belangrijk om te weten wat hun stadsgenoten meemaken en tegenkomen op digitaal vlak. Om zelf van te leren en te groeien, om zich bewust te worden van hun digitaal gedrag, om mee te kunnen groeien in de snelle digitalisering van de samenleving. Om niet achter te blijven, mee te kunnen groeien en kansen te benutten, voor zichzelf en voor de stad Rotterdam.

OVER DE PODCAST

Eva Rookmaker en Daniela Silvestri gaan in gesprek met de volgende gasten: ex-gemeentewerker Fred Marree, voormalig advocate Marjolein van Tilburg, gedupeerde van de Toeslagenaffaire Ninny Duarte Lopes, student aan de Hogeschool Rotterdam Daan Smid, ASML-projectleider Jessy Lopes Barreto, InHolland-student Angeliek Dusseldorp, voormalig Tweede Kamerlid en digitaal specialist Eske van Egerschot en Arjan Meurs van de Gemeente Rotterdam.

 

Het zijn stuk voor stuk Rotterdammers die een bijzonder verhaal hebben over hun digitale beleving. Zo vertelt Ninny Duarte Lopes als gedupeerde van de Toeslagenaffaire hoe het is om met een smet op je digitale profiel te leven als je door de Belastingdienst wordt bestempeld als fraudeur. Marjolein van Tilburg praat over de ontwikkeling van een nieuwe toegangsapp voor kinderen om ze goed voor te bereiden op de virtuele toekomst. En Fred Marree vertelt over de bizarre fout die het systeem bij hem gemaakt heeft waardoor hij als springlevende man is doodverklaard.

Daarnaast twee studenten aan het woord. Angeliek Dusseldorp kwam er tijdens de corona periode achter dat zij beter presteert als zij online kan studeren. Daan Smid is één van de jonge innovators in Rotterdam. Hij speelt in op digitale duurzaamheid en heeft een software bedacht waardoor online shoppen en de offline implicaties daarvan drastisch kan veranderen.

 

Eske van Egerschot en Jessy Lopes Barreto weten vanuit hun dagelijkse werkzaamheden meer over hoe de digitale wereld in elkaar zit. Eske heeft in de Tweede Kamer gezeten en is digitale transformatie specialist, met focus op inclusie en duurzaamheid. Jessy werkt bij een grote fabrikant van microchips en werkt dus aan onderdelen van machines die grote ontwikkelingen op digitaal gebied kunnen waarmaken. Samen praten ze onder andere over de kansen die elk Rotterdams kind krijgt op digitaal vlak, onze digitale footprint en ons digitale bewustzijn.

 

Deel ook jouw verhaal. Denk mee over hoe we samen Rotterdam digitaal toegankelijk kunnen maken.

Deze podcast is gerealiseerd door de gemeente Rotterdam samen met Arjan Meurs, hoofd CDO-office/Digitale Inclusie en Deveny Kembel, projectmanager en adviseur Gemeente Rotterdam in samenwerking met mediabureau Eva Rookmaker.

Deveny Kembel | Projectmanager van het CDO-team, digitale inclusie

Het moet voor iedereen mogelijk zijn om mee te kunnen doen in de digitale wereld, door in te zetten op het creëren van bewustwording en bieden van ondersteuning.

Arjan Meurs | Hoofd van het CDO-team, digitale inclusie

Het zou geweldig zijn als iedereen die dat wil weer mee mag en kan doen in de maatschappij, ook digitaal.